Tykwa

Tykwa

Tykwa

Tykwa należy do grupy roślin z rodziny dyniowatych. Jest jedną z najstarszych i najdawniej uprawianych roślin. Wielu z Nas tykwa kojarzy się z całą pewnością z naczyniem do picia herbaty Yerba Mate. Ciekawostką może być fakt, że z rośliny tej a dokładniej jej dojrzałych owoców po dzień dzisiejszy wyrabia się dekoracyjne misy oraz wazy. Natomiast w Azjatyckiej oraz Afrykańskiej kulturze wykorzystywana jest do wyrobu Piszczałek, gitar, bębnów czy grzechotek.

Mimo, że na całym świecie roślina ta uprawiana jest przede wszystkim w celach użytkowych warto dodać, że młode jej owoce można spożywać podobnie jak cukinie czy arbuza.

Na temat spożywania tykwy zdania są mocno podzielone jednak musimy wiedzieć, ze jest bogactwem witamin oraz minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Wartości odżywcze oraz zdrowotne tykwy

Na początku warto wspomnieć, że roślina ta znalazła się na liście jednych z cenniejszych oraz ciekawszych warzyw.

Co dobrego posiada? Jaki wpływ wykazuje na zdrowie?

  • Jest bogactwem wielu witamin oraz minerałów min. witaminy A, E, D, C, witamin z grupy B oraz minerałów takich jak potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo, cynk, mangan oraz miedź,
  • To również bogactwo błonnika który pozytywnie wpływa na pracę jelit oraz cały układ pokarmowy,
  • Zapewnia uczucie sytości na długi czas,
  • Wpływa pozytywnie na kości oraz zęby,
  • Jest jedynym tak ogromnym źródłem choliny potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania mózgu,
  • Jest naturalnym antydepresantem,
  • Dzięki właściwościom moczopędnym oczyszcza organizm z zalegających toksyn oraz szkodliwych produktów przemiany materii,
  • Pozytywnie wpływa na układ krążenia,
  • Zapobiega również anemii,
  • Wzmacnia odporność,
  • Zadba o zdrowie serca,
  • Pozytywnie wpływa na stan skóry,
  • Przyspiesza gojenie ran,
  • Zwalcza wolne rodniki,
  • Jest bogactwem antyoksydantów,
  • Pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego,
  • Poprawia koncentrację.

Tykwa znalazła również zastosowanie w kuchni.

Jednak owoce muszą być młode i nie zdrewniałe.

Powiem Wam moi drodzy, że dostałam od „dobrej duszy” owoc tykwy i z całą pewnością w przyszłym roku będzie „gościem” w moim przydomowym ogródku. Mimo, że ogólnie roślina ta uważana jest za niejadalną to warto ją uprawiać w celach dekoracyjnych:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *