Warzucha lekarska

Warzucha lekarska

Warzucha lekarska

Warzucha lekarska należy do grupy roślin dwuletnich występujących przede wszystkim na terenie Ameryki Północnej ale również Europy. W Polsce możemy ją spotkać na Pomorzu. Ciekawostką może być fakt, że roślina ta jest jadalna 9 spożywać można młode pędy, liście rośliny oraz kwiaty), które mają lekko pikantny smak. Doskonale skomponuje się z rybami ale również pasuje do jajek i ziemniaków. Warzucha lekarska znalazła zastosowanie nie tylko w kuchni albowiem wykazuje wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Jakich? O tym w dalszej części artykułu.

Dlaczego warto spożywać warzuchę?

Odpowiedź jest bardzo prosta:

  • Jest bogactwem witaminy C, witaminy A, B oraz minerałów,
  • Wykazuje właściwości antyseptyczne, moczopędne, wzmacniające, żółciopędne oraz delikatnie przeczyszczające,
  • Oczyszcza organizm z zalegających toksyn oraz szkodliwych produktów przemiany materii,
  • Doskonale sprawdzi się do odkażania jamy ustnej,
  • Sprawdzi się również przy bólu stawów, krwawieniu z nosa a także przy stanach zapalnych oczu,
  • Działa również ściągająco oraz przeciwzapalnie,
  • Stosowana przy problemach z wątrobą,
  • Pomocna w rozjaśnianiu przebarwień skórnych,
  • Działa wzmacniająco,
  • Wpływa na poprawę trawienia oraz apetytu,
  • Zobojętnia kwasy żołądkowe.

Ciekawostką może być fakt, że dawniej Warzucha lekarska była stosowana przez marynarzy jako naturalne lekarstwo przed szkorbutem.

Ważne:

Ze względu na brak danych o skutkach ubocznych nie zaleca się stosowania rośliny kobietom w ciąży, mamom karmiącym oraz dzieciom. Najlepiej przed zastosowaniem skonsultować swoja decyzję z lekarzem lub zielarzem w celu rozwiania ewentualnych wątpliwości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *