Winogron

Winogron

Winogron

Winogrona należą do owoców, których właściwości prozdrowotne oraz składniki odżywcze były docenione od wieków. Owoc ten nie tylko smakuje wyśmienicie zerwany prosto z winorośli ale również wykonuje się z niego bardzo zdrowy olej, przesmaczne rodzynki oraz wino. Winogrona są skarbnica witamin oraz minerałów. Należy jednak pamiętać, ze winogrona są dość kaloryczne i nie należy przesadzać z ich ilością ale pod zadnym pozorem nie wolno rezygnować z ich spożywania.

Dlaczego warto wprowadzić winogron do swojego menu?

Zalet spożywania winogron jest wiele.

Jednak przede wszystkim:

  • Jest skarbnicą witamin ( C, A, E, K, witamin z grupy B) oraz minerałów ( potasu, magnezu, żelaza, wapnia, selenu oraz fosforu),
  • Jako jeden z nielicznych owoców zawiera również jod, który odpowiada za prawidłowa pracę tarczycy,
  • Działą zasadotwórczo,
  • Zwalcza wolne rodniki,
  • Dzięki zawartości antyoksydantów zapobiega chorobom nowotworowym,
  • Wyciąg z nasion winogron niszczy komórki nowotworowe,
  • Wpływa na obniżenie ciśnienia krwi,
  • Zmniejsza ryzyko chorób serca oraz cukrzycy,
  • Zapobiega miażdżycy,
  • Orzeźwia oraz poprawia samopoczucie,
  • Wpływa na poprawę krążenia krwi,
  • Zapobiega zaparciom,
  • Wpływa na poprawę perystaltyki jelit.

O dobroczynnym wpływie winogron na Nasz organizm można pisać wiele.

Jednak reasumując

Z całą pewnością warto wprowadzić owoc ten do swojego menu na stałe albowiem może przynieść wiele korzyści pozytywnie wpływając nie tylko na Nasze zdrowie ale również samopoczucie!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *