Właściwości lecznicze lnu

Właściwości lecznicze lnu

Właściwości lecznicze lnu

Tak naprawdę o jego „cudownych zdrowotnych” właściwościach decydują te małe nasionka. Zwany „Polskim złotem” niestety nie jest lubiany przez wielu z Nas. A to duży błąd albowiem len można porównać do dobrze zaopatrzonej domowej apteki. Więc dlaczego nie skorzystać z dobrodziejstw jakie niesie za sobą spożywanie lnu?

Dlaczego warto wprowadzić len do swojej diety?

Niestety len odszedł w zapomnienie. A przecież jego właściwości prozdrowotne były wykorzystywane od tysięcy lat. Jest naturalnym środkiem na wiele dolegliwości.

Jednak przede wszystkim:

  • Dzięki zawartości związków śluzowych powleka błony śluzowe żołądka,
  • Łagodzi dolegliwości związane z wrzodami,
  • Wykazuje działanie przeciwkaszlowe,
  • Jest naturalnym lekiem na zapalenie oskrzeli,
  • Wpłynie na obniżenie cukru oraz poziom złego cholesterolu we krwi,
  • Jest skarbnicą wielu witamin ( E, K, B6) oraz związków mineralnych,
  • Wpływa na poprawę pracy układu pokarmowego,
  • Jest bogatym źródłem potasu, magnezu, wapnia, żelaza, sodu oraz fosforu,
  • Bardzo duża zawartość błonnika pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit,
  • Jest sojusznikiem odchudzania,
  • Wpływa na obniżenie ciśnienia krwi,
  • Doskonale nawilża skórę oraz wzmacnia włosy,
  • Przeciwdziała zaparciom,
  • Ochroni żołądek przed działaniem kwasów trawiennych.

Len możemy wykorzystać pod różną postacią i na wiele sposobów. Musimy jednak pamiętać, że może powodować zaburzenia we wchłanianiu leków ze względu na tworzenie osłony śluzowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018