Właściwości pietruszki

Właściwości pietruszki

Właściwości pietruszki

Wszyscy znamy pietruszkę i wykorzystujemy ją zazwyczaj jako składnik popularnej włoszczyzny. Jednak chyba nie do końca jesteśmy świadomi jej cennych właściwości. Dobrodziejstwa jakie niesie są znane od 2000 tysięcy lat i są wykorzystywane w medycynie ludowej od stuleci. Korzeń pietruszki pomaga przy wielu dolegliwościach między innymi przy bólach menstruacyjnych jak również zapaleniu pęcherza moczowego albowiem wykazuje działanie moczopędne. Gdy coś Nam dokucza biegniemy do lekarza jednak wiele dolegliwości możemy wyeliminować naturalnymi sposobami. Jakby tego było mało bardzo często lecznicze dobrodziejstwa mamy u siebie w ogródkach. Nasze babcie zazwyczaj wiele chorób leczyło w naturalny sposób z powodzeniem. Przecież nie było tak łatwego dostępu do lekarzy oraz lekarstw. Nie raz powtarzamy, że to co naturalne jest najlepsze ale czemu z tego nie korzystamy? Nie jesteśmy tak naprawdę tego świadomi czy po prostu nie chcemy wiedzieć? -a wielka szkoda!!!

Właściwości odżywcze oraz lecznicze pietruszki

Pietruszkę zazwyczaj wykorzystujemy do przygotowania rosołu a wielka szkoda albowiem posiada wiele bardzo cennych witamin oraz minerałów, które dobroczynnie wpływają na Nasz organizm.

Jednak przede wszystkim pietruszka :

  • Pomaga usunąć toksyny z organizmu,
  • Działa moczopędnie wspomagając pracę nerek,
  • Wykazuje działanie rozkurczające,
  • Dzięki bogactwu witamin oraz minerałów między innymi potasu, magnezu, żelaza, fosforu oraz witaminie A, błonnikowi oraz witaminom z grupy B korzystnie wpływa na układ krążenia,
  • Pomocna w walce z anemią,
  • Dzięki sporej dawce antyoksydantów zapobiega oraz pomaga w walce z chorobą nowotworową,
  • Ułatwia procesy trawienia,
  • Może wywołać spóźnioną miesiączkę,
  • Zapobiega infekcjom układu moczowego.

Używajmy pietruszki jak najczęściej. Nie tylko nada cudownego aromatu zupom ale także wpłynie pozytywnie na cały organizm. Wykorzystujmy natkę pietruszki do sałatek lub surówek.

Surowa pietruszka posiada najwięcej cennych właściwości albowiem poddana obróbce termicznej traci wiele z nich jednak najwięcej witaminy C.

Jedzmy pietruszkę na zdrowie!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018