Wpływ cieciorki na zdrowie

Wpływ cieciorki na zdrowie

Wpływ cieciorki na zdrowie

Cieciorka zwana również grochem włoskim należy do roślin strączkowych. I chociaż jest bardzo często mylona z grochem różni się od niego. Ma lekko orzechowy smak. Nie tylko wszechstronnie możemy wykorzystać ją w kuchni do zup, sałatek czy gulaszy a co ważne posiada wyjątkowe właściwości, które dobroczynnie wpłyną na Nasze zdrowie. Jedno jest pewne – warto się z nią „zaprzyjaźnić”!!!

Właściwości cieciorki

Przede wszystkim:

  • Jest bogactwem mikroelementów ( potas, magnez, żelazo, fosfor, cynk) oraz witamin z grupy B niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu,
  • Zawiera duże pokłady witaminy B 9,
  • Ze względu na duża zawartość żelaza zalecana osobom z anemią,
  • Redukuje poziom cukru oraz cholesterolu we krwi,
  • Wspomaga trawienie,
  • Doskonale wzmacnia odporność,
  • Wykazuje działanie przeciwbólowe dlatego pomocna jest przy bólach głowy,
  • Zapobiega powstawaniu miażdżycy a co za tym idzie chorobom serca,
  • Jest niezastąpionym źródłem błonnika który pozytywnie wpływa na pracę jelit oraz całego układu pokarmowego,
  • Pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego,
  • Zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego,
  • Pozytywnie wpływa na wygląd włosów, skóry oraz paznokci.

Ciekawostką może być fakt, że ciecierzyca również pozytywnie wpływa na płodność.

Mimo tak wielu „cudownych” właściwości należy pamiętać, ze cieciorka może powodować wzdęcia. Jednak można temu zapobiec dodając do niej odpowiednie przyprawy np. oregano.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018