Wpływ czekolady na zdrowie

Wpływ czekolady na zdrowie

Wpływ czekolady na zdrowie

Do zjedzenia czekolady nie trzeba nikogo namawiać. Wszyscy z wielka chęcią po nią sięgamy. Jednak musimy liczyć się z tym, ze składa się przede wszystkim z tłuszczy oraz cukrów więc spożywanie jej w dużych ilościach na pewno nie będzie korzystnie wpływać na Naszą figurę. Natomiast dobra czekolada nie jest zła a spożywanie jej może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Mowa oczywiście o gorzkiej czekoladzie która zawiera od 70 do 90% kakao. Co prawda nie wszyscy z chęcią po nią sięgają ze względu na gorzki smak. Warto się przełamać albowiem mimo smaku zawiera wiele cennych składników min. magnez, żelazo, flawonoidy oraz niacynę. Jest również źródłem węglowodanów które dostarcza Nam energii. Nasuwa się kolejne pytanie- ile można spożyć czekolady dziennie? Dwie kostki dobrej czekolady z całą pewnością nie zaszkodzą a wręcz przeciwnie.

Korzyści płynące ze spożywania czekolady

Oczywiście mowa o dobrej gorzkiej czekoladzie. Spożywając ja systematycznie ( mowa o dwóch kostkach dziennie) wniesie wiele dobrego do Naszego organizmu a nawet wspomoże odchudzanie.

  • Zawiera wiele cennych składników takich jak magnez, żelazo, flawonoidy oraz niacynę,
  • Ziarna kakaa zawierają składniki antybakteryjne, które blokują tworzenie się kamienia nazębnego,
  • Wpływa na przyspieszenie pracy metabolizmu,
  • Dzięki zawartości antyoksydantów zapobiega chorobom układu krążenia, chorobom nowotworowym, zmniejsza ryzyko wylewu, zawału oraz udaru mózgu,
  • Składniki przeciwzapalne zawarte w kakao zwalczają stany zapalne naczyń krwionośnych,
  • Wpływa na poprawę krążenia krwi w mózgu,
  • Wpływa na redukcję stresu,
  • Opóźnia procesy starzenia.

Jak widać jest wiele pozytywów ze spożywania czekolady – oczywiście gorzkiej, tej o jak największej zawartości kakao.

W końcu „ Dobra czekolada nie jest zła”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018