Zakręcone drożdżówki z serem

Zakręcone drożdżówki z serem

Dzisiaj coś dla wielbicieli ciast drożdżowych mianowicie przepyszne zawijane drożdżówki z serem. Powiem Wam szczerze,że są przepyszne. Kuszą nie tylko smakiem ale również wyglądem. Koniecznie musicie wypróbować ponieważ są naprawdę godne polecenia.

Składniki:

  • 4 dkg świeżych drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 50 dkg mąki użyłam tortowej
  • 1 jajko
  • 4 dkg cukru
  • 10 dkg rozpuszczonego masła
  • jajko do posmarowania drożdżówek

Masa serowa:

  • 45 dkg białego sera użyłam dobrej jakości wiaderkowego
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • rodzynki

Wykonanie:

Ciasto:

Do miski dodajemy rozkruszone drożdże, pół szklanki letniego mleka, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Całość dobrze wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać przesianą mąkę, pozostałe mleko, cukier, jajko oraz rozpuszczone letnie masło. Dokładnie wyrobić ( dobrze nie podsypywać mąką podczas wyrabiania ponieważ drożdżówki po upieczeniu będą twarde). Ja wyrabiałam mikserem ze specjalną końcówką przeznaczoną do ciasta drożdżowego. Ważne aby ciasto było dobrze wyrobione, gładkie oraz jednolite. Wyrobione przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Czasami staram się zbijać ciasto( tzn. gdy urośnie przez chwilkę je wyrabiam i zostawiam do ponownego wyrośnięcia. Dzięki takiemu zabiegowi jest bardziej puszyste). Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkujemy na kształt prostokąta. Na środku wykładamy naszą masę serową, przykrywamy boki w stronę środka prostokąta. Następnie nakładamy jeden bok na drugi delikatnie dociskając. Ostrym nożem kroimy przygotowane ciasto wszerz. Każdy odcięty kawałek skręcamy dwukrotnie i układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem zachowując dość spore odstępy ponieważ drożdżówki jeszcze urosną. Zostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem ( ja dodatkowo posypałam grubym cukrem) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20-25 minut.

Masa serowa:

Do miski przekładamy ser, dodajemy cukier oraz żółtka. Dokładnie mieszamy. Na samym końcu rodzynki, ale nie są konieczne.

Drożdżówki po upieczeniu można polukrować ale to zależy od gustu. Bez lukru smakują równie wyśmienicie.

Zakręcone drożdżówki z serem
Zakręcone drożdżówki z serem

Nie będę zachwalała tego cuda ponieważ są gusta i guściki. Jedno jednak jest pewne-są warte polecenia:)

Pomysł zaczerpnięty ze strony: poprostupycha.com.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018