Zdrowie w ziarenkach

Zdrowie w ziarenkach

Zdrowie w ziarenkach

Gorczyca bo o niej dzisiaj mowa znana jest wszystkim jako przyprawa. Najczęściej kojarzy się Nam jako składnik musztard oraz dodatek do kiszenia ogórków. Jednak te małe ziarenka wykazują również wiele właściwości prozdrowotnych. Używana w medycynie naturalnej od lat. Niezastąpiona dla osób borykających się z bólami reumatycznymi. Przyprawa ta jako jedna z nielicznych jest bez zapachu jednak ma charakterystyczny gorzki smak. Doskonale wzbogaci smak mięsa oraz surówek.

Dlaczego warto używać gorczycę?

Odpowiedź jest bardzo prosta. Te małe ziarenka nie tylko wzbogacą smak potraw ale również pozytywnie wpłyną na Nasze zdrowie.

  • Łagodzi bóle żołądka, zmniejsza stan zapalny oraz chroni przed podrażnieniami,
  • Sprawdzi się przy wrzodach oraz nadkwasocie,
  • Zalecana przy zaparciach,
  • Wykazuje delikatne działanie przeczyszczające,
  • Zawiera witaminy min. witaminę C, A, E ,K oraz minerały takie jak wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo, sód oraz cynk i selen,
  • Działa osłonowo na żołądek oraz dwunastnicę,
  • Jest niedoceniona przy bólach reumatycznych oraz stawowych. Okłady z gorczycy na bolące miejsca rozgrzewają oraz poprawiają mikrokrążenie,
  • Przyniesie również ulgę przy bólach mięśniowych.

Gorczyca znalazła również zastosowanie w kosmetyce. Sprawi, ze włosy będą mocniejsze oraz bardziej odżywione. Przyprawy wykazują wiele właściwości prozdrowotnych. Korzystajmy z nich jak najczęściej. Przecież są pozbawione chemii. A chyba nikt nie ma wątpliwości że „ W naturze drzemie”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 × 5 =