Ziele angielskie

Ziele angielskie

Ziele angielskie

Wszyscy je doskonale znamy i bardzo chętnie wykorzystujemy do przygotowania wielu potraw. Doskonale podkreśla ich smak ale również może pomóc usunąć wiele dolegliwości. Ziele angielskie jest owocem korzennika lekarskiego. Nazywane jest również pieprzem angielskim, pachnącym oraz goździkowym. Najczęściej wykorzystywane jest do zup, wędlin, marynat oraz konserw. Smak przyprawy zazwyczaj określany jest jako umiarkowanie ostry z wyczuwalną nutką cynamonu, imbiru oraz goździków dlatego też ziele angielskie należy do przypraw korzennych.

Właściwości ziela angielskiego

  • Wykazuje działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne oraz rozgrzewające,
  • Korzystnie wpływa na układ trawienny,
  • Działa wiatropędnie,
  • Łagodzi objawy zgagi,
  • Wzmacnia odporność,
  • Jest bogaty w magnez, potas, żelazo, selen, mangan oraz miedź,
  • Zawiera witaminę B6, C oraz A,
  • Zadba o prawidłowe ciśnienie krwi,
  • Wspomaga produkcję czerwonych krwinek,
  • Wykazuje działanie rozkurczowe oraz odkażające,
  • Przynosi ulgę przy kolkach i nerwobólach.

Ważne:

Mimo dobroczynnego wpływu ziela angielskiego na organizm pamiętajmy aby spożywać je z umiarem albowiem w większych ilościach może przyczynić się do zaburzeń pokarmowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018