Zielona herbata - pić czy też nie?

Zielona herbata – pić czy też nie?

Zielona herbata – pić czy też nie?

Zielona herbata jest jednym z najczęściej spożywanych napojów po wodzie mineralnej. Cieszy się ogromną popularnością i to nie tylko ze względu na swoje właściwości oczyszczające i prozdrowotne ale również odchudzające. Jednak najczęściej sięgamy po nią w okresie wiosennego przesilenia i nic w tym dziwnego ponieważ dodaje energii, wigoru oraz dostarcza Nam sporo witamin. Nie ma co ukrywać w dzisiejszych czasach gdy w większości spożywamy żywność przetworzoną brakuje ich Nam. Dlatego też sięgajmy po zieloną herbatę i to nie tylko na wiosnę.

Cenne właściwości zielonej herbaty

Ten magiczny napój doceniany jest od tysiącleci ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Zielona herbata bogata jest w polifenole, antyoksydanty, witaminy ( A, C, E, B ) oraz mikroelementy takie jak potas, wapń, mangan oraz cynk. Oczyszcza organizm z toksyn , wypita na noc ( ale ta z drugiego parzenia) doskonale Nas zrelaksuje oraz uspokoi natomiast ta z pierwszego parzenia doda Nam energii oraz wigoru na cały dzień.

Parzenie zielonej herbaty

Niestety nie przykładamy do tego wagi a jednak powinniśmy. Nie powinniśmy jej zalewać wrzątkiem, odpowiednia temperatura do jej parzenia waha się w granicach 70-85 stopni. Ważne również aby nie parzyć jej dłużej niż 2-3 minuty albowiem im dłużej będzie parzona tym większy posmak goryczy.

Jedno jest pewne sięgajmy po nią nie tylko od święta czy też w okresie przesilenia wiosennego. Naprawdę warto nie zapominać o niej na codzień.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018