Żurawina

Żurawina

Żurawina

Żurawinę zna każdy. Dostępna jest pod wieloma postaciami chociaż najpopularniejsza jet w postaci suszonej, dżemu oraz soków. Wykorzystywana w kuchni jako dodatek do mięs lub ciast. I mimo, ze jest ogólnie dostępna niestety bardzo rzadko wykorzystujemy ją a szkoda bo należy do jednych z najbardziej prozdrowotnych owoców. Suszone owoce żurawiny od lat są cenione za swoje silne właściwości antybakteryjne oraz antygrzybicze. W kulturze Indian owoc ten był symbolem pokoju oraz przyjaźni. Jedno jest jednak pewne. WARTO JEŚĆ ŻURAWINĘ.

Właściwości odżywcze oraz zdrowotne

Owoc ten ze względu na swoje właściwości zdrowotne powinien na stałe zagościć w Naszym menu. Co dobrego daje spożywanie żurawiny? Odpowiedź jest bardzo prosta

  • Jest bogatym źródłem silnych przeciwutleniaczy,
  • Zmniejsza ryzyko infekcji dróg moczowych,
  • Zawiera spore pokłady błonnika, witamin z grupy B, witaminy C oraz A oraz Witaminy E,
  • Pomoże w uzupełnieniu deficytu minerałów ( min. potasu, magnezu, wapnia, żelaza, fosforu, jodu),
  • Chroni przed próchnicą,
  • Zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej,
  • Pomaga utrzymać odpowiedni poziom „dobrego cholesterolu”,
  • Pomocna przy wrzodach żołądka,
  • Wzmacnia odporność organizmu,
  • Pobudza pracę trzustki, Pozytywnie wpływa na pracę jelit oraz trawienie,
  • Chroni wątrobę,
  • Wpływa na poprawę krążenia krwi.

Swoje zastosowanie znalazła również w kosmetyce. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy opóźnia procesy starzenia oraz pozytywnie wpływa na wygląd włosów oraz paznokci.

„JEDZMY ŻURAWINĘ NA ZDROWIE”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018